maandag 7 juli 2014

MmmMaandag: Frisse salade met kip

Bij een gezonde levensstijl hoort ook gezond eten. Natuurlijk heeft iedereen zo z'n momenten dat dat even niet lukt (CHOCOLA!!!), maar als je basis gezond is ben je heel goed bezig. Wat is dan gezond? Ik denk dat het het belangrijkste is om naar je eigen lichaam te luisteren. Ieder lichaam is uniek en reageert weer anders op bepaalde voedingsstoffen. De gezonde basis is: groenten, fruit, noten, zaden, vis, kip, eieren en peulvruchten. Afhankelijk van je lichaam eet je meer of minder van het één en ander. De mate waarin je bepaalde voedingsmiddelen eet is uiteraard ook van belang. Wanneer je hele zakken noten opeet is het gezonde er wel vanaf. Noten bevatten immers veel vetten. Deze zijn gezond, maar wel met mate. Net als fruit eigenlijk. Heerlijk en gezond, maar ze bevatten wel (natuurlijke) suikers en met teveel suiker moet je weer oppassen. Wanneer je goed naar je lichaam luistert en gaat begrijpen wat ze wil wordt het steeds makkelijker.

Heeft ze energie nodig? -> Eten
Heeft ze vocht nodig? -> Drinken
Heeft ze rust nodig? -> Slapen/Ontspannen
Heeft ze beweging nodig? -> Sporten

In tijden van hectiek en drukte willen we nog weleens de signalen door elkaar halen. We hebben enorm behoefte aan iets zoets, suiker... maarrrr... eigenlijk zijn we gewoon ontzettend moe en kunnen we beter even gaan slapen. Of je hebt heel erg zin om iets te eten... maarrrr... eigenlijk hebben we dorst. Drink eerst een glas water en kijk of je nog steeds honger hebt. Daarnaast is het natuurlijk lastig als je emoties of hormonen op gaan spelen, dan is het moeilijk om het echte snaaien te weerstaan voor de meesten. Zorg je dat je in de basis gezond eet, gun jezelf dan ook gewoon af en toe wat lekkers (met mate!) en voel je daar niet schuldig over, maar geniet ervan. Heb je deze momenten erg vaak, probeer je dan te herinneren hoe je je de vorige keer voelde toen je het hebt gegeten of vraag iemand om je daar aan te herinneren als je even niet zo sterk bent.

Het grappige is dat hoe gezonder (en lekkerder!) je eet, hoe minder behoefte je hebt aan alle zoetigheid, vettigheid en fabrieksvoedsel. Dus even volhouden en doorzetten en het wordt vanzelf makkelijker. Het mooiste is dat je je ook veel beter gaat voelen: mooier, fitter, gezonder en energieker. Wie wil dat nou niet?


Lunch - Frisse salade met kip (2 personen)

Wat doe ik erin?
Salade: 4 stengels bleekselderij, 1 groene appel, 1 avocado, 1 gerookte kipfilet, 100 gram sla, een handje rozijnen, 50 gram walnoten.
Dressing: scheutje olijfolie, scheutje limoensap, peterselie, bieslook, peper

Hoe maak ik het klaar?
Verdeel de sla over de borden. Snijd de groenten en de kip in stukjes en verdeel over de sla. Strooi de rozijnen en de walnoten over de salade. Maak de dressing en verdeel deze over de salade. Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter: